Mozambique

Escola de Comunicaçao e Artes (Maputo)

Music Fund heeft de nationale muziekschool van Mozambique (voor kinderen van 6 – 18 jaar) geholpen bij de oprichting van een atelier voor piano’s. Dit deden we in samenwerking met de enige professionele pianostemmer uit de regio, Anselmo Chissaque. Maar ook voor blaasinstrumenten werden herstellers opgeleid. De samenwerking met de Escola de Comunicação e Artes (ECA), een faculteit van de Universidade Eduardo Mondlane, die een muziekopleiding biedt aan +18-jarigen, werd in een hogere versnelling geschakeld.
Sinds 2012 schonk Music Fund al zo’n 337 instrumenten aan de ECA en ondersteunden we de opleiding voor geluidsingenieurs (er werden 2 experts opgeleid). Daarnaast werd een lutherie-atelier voor gitaren en voor strijkinstrumenten opgericht. Drie reparateurs werden opgeleid om in dit atelier te werken.
Dankzij Milano Musica, een Italiaanse partner van Music Fund, werd in 2017 aan het ECA een opleiding van 2 weken rond geluidstechniek gegeven. Milano Musica faciliteerde ook een stage vioolbouw van 3 maanden in Cremona voor een jonge leerling. En een door Music Fund opgeleide gitaarhersteller uit Mozambique kreeg een opleiding van 2 maanden in het herstel van blaasinstrumenten in het Music Fund atelier in Marche.

De toekomst: Music Fund en Milano Musica organiseren sinds 2013 regelmatig opleidingen geluidstechniek in het de ECA. Het was niet enkel de bedoeling opleidingen te geven over de in de school aanwezige apparatuur, maar ook initiaties te geven over professionele geluidstechnieken en die te integreren in het lessenpakket van de ECA. In 2018-2020 zullen wij ons concentreren op het project ECA Sound Factory. Drie reeds opgeleide studenten zullen hun opleiding verder kunnen zetten, maar hebben daarvoor een fatsoenlijke opnamestudio nodig die aangepast is aan akoestische instrumenten en een ruimte die toelaat aan een ensemble om er te spelen. Deze ruimte zal niet enkel gebruikt worden voor opnames, maar ook voor repetities en voor het uitzenden van muziek via de radio van de school. Ook de opleidingen zullen in deze ruimte gegeven worden.

Foto’s en Video’s

Maputo sound 02
50€ par mois : nous équipons un atelier de réparation