Onze resultaten

Music Fund heeft sinds haar ontstaan:

En in 2017 … :

Enkele succesverhalen

Hamza Boutaghrassa komt uit een bescheiden familie uit Tetouan, in het Noorden van Marokko. Hij is een groot fan van Chopin en was al van jongs af aan gepassioneerd door de piano. In 2011 stelde een pianostemmer uit het Franse ITEMM (Institut Technologique Européen des métiers de la Musique, Le Mans), die door Music Fund naar Tetouan gestuurd was, vast dat Hamza een uitstekend gehoor heeft. Sindsdien heeft hij al zeven opleidingssessies gevolgd in Marokko. Daarna bracht hij in 2014 twee maanden door in de Brusselse ateliers Hanlet. En eind 2017 kwam hij opnieuw voor 10 weken naar België. In de hele regio van Tetouan is Hamza de enige opgeleide pianostemmer gekwalificeerd om piano’s te stemmen voor de concerten in de stad. Hij werkt ondertussen ook voor particulieren en sinds begin 2018 geeft hij pianolessen in Chefchaouen.

Lyve Mando Mengi is geboren in Kinshasa. Na de dood van zijn moeder werd hij door zijn vader en diens nieuwe vrouw verstoten. Hij leefde enige tijd op straat tot hij in het Espace Masolo terecht kwam. Daar leert hij poppentheater en – vooral – saxofoon spelen. Hij valt op door zijn precisie en perfectionisme en komt al snel in het vizier van verschillende lesgevers die de afgelopen jaren opleidingen in de Espace Masolo gaven. In 2017 nodigde Music Fund Mando uit voor een vervolmakingsopleiding in onze ateliers in Marche-en-Famenne. Mando toerde dan ook door Duitsland met de fanfare van het Espace Masolo. Mando zal ook de eerste opleiding “onderhoud en herstel van blaasinstrumenten” geven in het nieuwe Music Fund-project in Bukavu. Dat project loopt in samenwerking met Ndaro Culture. Music Fund is heel trots op deze uitwisseling tussen jonge Congolese talenten en op de manier waarop deze jonge hersteller in staat is om een opleiding van 8 dagen op zich te nemen.

De Mozambikaan Ozias Macoo was bij de eersten die een opleiding vioolbouw volgde via Music Fund. In 2014 en 2015 kreeg deze veelbelovende vioolbouwer de kans om een opleiding van verschillende maanden te volgen in Cremona, het mekka van de vioolbouw in Italië. En in 2017 keerde hij nogmaals terug naar Italië om zich nog verder te vervolmaken: “Ik heb veel geleerd, onder andere tijdens mijn stage bij Luisa Campagnola in Cremona, waar ik vele Italiaanse vioolbouwers heb mogen ontmoeten…”
In Italië raakte Ozias gepassioneerd door het gebruik van verschillende houtsoorten bij vioolbouw. Hij gebruikt deze kennis nu ook bij het maken van verbeterde versies van de mbira, een traditionele Mozambikaanse lamellofoon.
Ozias werkt vandaag als leraar instrumentenbouw aan de Escola de Communicaçao e Artes in Maputo.