Haiti

Haïti

Cemuchca (Cap-Haïtien)

Cemuchca (Cercle de Musiciens Chrétiens Capois) werd in 2004 opgericht op initiatief van voormalige leden van een muziekensemble uit de stad Cap-Haïtien en is één van de grootste muziekinstituten in Haïti. Naast de zetel in Cap-Haïtien zijn er tien filialen verspreid over het land (met name in de steden Limbe, Milot, Port-au-Prince, de regio Nippes en op het eiland Gonâve). Het instituut telt 350 vaste leerlingen vanaf 5 jaar, uit alle sociale milieus, van wie er 250 deelnemen aan de jaarlijkse zomercursussen. De school biedt een veelzijdige muzikale opleiding (kwartetinstrumenten, piano, fanfare, solfège, enz.) en beschikt over een orkest van 30 muzikanten.

Het partnerschap van Music Fund en Cemuchca heeft geleid tot de verzending van honderden instrumenten, de oprichting en uitrusting van twee permanente werkplaatsen (in Cap-Haïtien en in Port-au-Prince) en de opleiding van twee technici: de vioolbouwer Garfield Hylaris, bekend onder de naam “Tchoupy” en de hersteller van blaasinstrumenten Hérold Jean-Pierre.

Onze actie in 2021-2023

  • Verzelfstandiging van de filialen van Cemuchca in het regelmatig onderhoud van muziekinstrumenten door middel van de verdeling van kits met basis gereedschap en de organisatie van basiscursussen voor de herstelling van instrumenten door plaatselijke technici.
  • Oprichting van een herstelling seminar in Cap-Haïtien, in de marge van het jaarlijkse zomerkamp van Cemuchca.
  • Productie van video tutorials voor de herstelling van snaar- en blaasinstrumenten.
  • Positionering van de ateliers van Tchoupy (Cap-Haïtien) en Hérold (Port-au-Prince) als referentieateliers voor strijk- en blaasinstrumenten in Haïti.
  • Verdieping van de vorming van Tchoupy en Herold in Europa.
  • Organisatie van een nieuwe opleidingscursus voor leerling-pianostemmers-herstellers in Cap-Haïtien.

Tchoupy
Vioolbouwer

Garfield Hylaris, bekend als “Tchoupy” heeft verschillende professionele opleidingen gevolgd bij Luisa Campagnolo in Cremona, Italië – de belangrijkste plaats voor vioolbouw in Europa. Hij is de officiële vioolbouwer van Cemuchca (die over een perfect uitgeruste werkplaats beschikt) en onderhoudt en repareert de instrumenten van de school, leidt leerlingen op en bouwt zijn eigen violen. Hij is multi-instrumentalist (viool, contrabas, saxofoon, trompet), geeft muziekles en is tevens dirigent van de fanfare en het orkest van de Cemuchca.

Hérold Jean-Pierre
Hersteller van blaasinstrumenten

Na het volgen van twee opleidingen in het herstellen van blaasinstrumenten in Cap-Haïtien in 2016 en 2018, wordt Hérold Jean-Pierre in 2019 uitgenodigd om in België een bijscholingscursus van twee maanden te volgen. Zo gaat hij op stage in het atelier van Music Fund in Marche-en-Famenne, evenals in het atelier van Dairbau in Gourdinne en het atelier van Marc Paeleman in Zwalm. In datzelfde jaar richt Hérold zijn eigen werkplaats op in Port-au-Prince, de CPMIRS (Cemuchca Port-au-Prince Music Instrument Repair Shop). Music Fund helpt om dit atelier uit te rusten. Gepassioneerd door vioolbouw, specialiseert hij zich ook – als autodidact – in het herstellen van de instrumenten van het kwartet. Hérold is tevens muziekleraar aan de dependance van de Cemuchca in Port-au-Prince.

Project in de kijker: Instrument Repair Channel

Om de autonomie van de verschillende partnerprojecten te versterken en de uitwisseling van knowhow tussen de landen van het Zuiden te bevorderen, startte  Music Fund, in samenwerking met de Amerikaanse vereniging BLUME Haïti,  in juni 2020 met de productie en de verspreiding van handleidingen voor de herstelling van instrumenten.

Eenmaal per maand bieden Tchoupy en Hérold video’s aan over de reparatie van   kwartet- en blaasinstrumenten. Het programma van deze video’s, dat gezamenlijk door de twee Hatïtiaanse technici en Europese gitaarbouwers werd ontwikkeld, is progressief en aangepast aan de lokale realiteit (waar het zeer vaak ontbreekt aan gespecialiseerde apparatuur). Er worden verschillende onderwerpen behandeld, ondermeer het maken van werktuigen uit beschikbaar materiaal, de basisbegrippen die nodig zijn voor de herstelling en het onderhoud van instrumenten of specifieke technieken met betrekking tot de verschillende soorten en families van instrumenten.

De projecten van Music Fund in Haïti worden ontwikkeld in samenwerking met BLUME Haïti en met de steun van PayPal.