België

België

Steun voor jonge Belgische musici en kansarm publiek

De aankoop van een instrument vormt vaak een aanzienlijke financiële barrière voor het beoefenen van muziek. Music Fund steunt organisaties die muziekcursussen en -projecten opzetten voor kinderen, jongeren en volwassenen die in een kwetsbare sociaal-economische situatie leven, door het schenken van instrumenten.

Enkele van de muziekprojecten die Music Fund in de afgelopen jaren gesteund heeft gesteund, zijn:

  • de vereniging De Rode Antraciet, die sport en cultuur in het gevangeniswezen in Vlaanderen en Brussel bevordert.
  • het Maison Citoyenne van Durbuy/Barvaux, waar het Plan voor Sociale Cohesie gitaarlessen organiseert voor een kwetsbare doelgroep die geen plaats vindt in een muziekacademie of -school.
  • de dienst opvang asielzoekers van het Rode Kruis (ADA Melreux/Jupille), die streeft naar de ontwikkeling van een gemeenschappelijke en collegiale aanpak van de administratieve, juridische en sociale ondersteuning, medische follow-up, onderwijs, opleiding en dagelijkse activiteiten voor asielzoekers.
  • Dynamo International, een open centrum voor kinderen en jongeren van 0 tot 22 jaar. De vereniging organiseert muzikale activiteiten voor groepen kansarme jongeren in Brussel en Namen.

Workshops gitaarbouw in de gevangenis

Gitaarbouw bestaat uit precisiewerk en vereist bezinning, kalmte en geduld. Het biedt de mogelijkheid zich volledig in het productieproces te bekwamen, maar kent ook een socialisatieproces, al is het maar door de interactie met een opleider. In de overtuiging dat dit soort leren een relevante rol kan spelen bij gedetineerden, heeft Music Fund tussen 2014 en 2018 en dankzij de steun van CERA en de Provincie Luxemburg, verschillende activiteiten ontwikkeld binnen de gevangenis van Marche-en-Famenne.

Een eerste schenking van instrumenten (ter ondersteuning van de oprichting van een muziekcursus binnen de gevangenisstructuur) werd gevolgd door een basiscursus reparatie en onderhoud van gitaren (2015) en een workshop ukelele bouwen (2016). Dankzij de sterke motivatie van de deelnemers organiseerde Music Fund vervolgens in 2017-2018 niet minder dan 18 trainingen gitaar bouwen ten behoeve van zes gedetineerden.

Gesterkt door deze ervaring wil Music Fund deze actie uitbreiden tot buiten de gevangenis en werken aan de professionele reïntegratie van ex-gedetineerden door lange cursussen gitaarbouw aan te bieden – hetzij in zijn ateliers in Marche-en-Famenne, hetzij in partnerschap met Belgische scholen en ateliers voor gitaarbouw.

Bent U een vereniging, een professionele reïntegratie-organisatie, een maatschappelijk werker, een luthier en u wilt bijdragen aan dit project?

Neem contact op met Christian Bertram
christian.bertram@musicfund.eu / +32 474 48 16 85