Palestina/Israel

Palestina / Israel

Palestina – Westelijke oever

Al Kamandjâti (Ramallah & Jenin)

De organisatie Al Kamandjâti, opgericht in 2002, verleent steun aan het onderwijs en de opvoeding van Palestijnse kinderen – hoofdzakelijk kinderen die in vluchtelingenkampen en dorpen in Palestina en Libanon wonen – door hen de toegang tot muzikale vorming te vergemakkelijken. Meer dan 600 kinderen leren er muziek.

Music Fund is sinds 2005 partner van Al Kamandjâti en heeft tot nu toe meer dan 500 instrumenten geschonken, een reparateur van blaasinstrumenten en een pianostemmer opgeleid en de school geholpen bij de uitrusting van een reparatiewerkplaats voor instrumenten.

Onze actie in 2021-2023

  • Verrijking van het instrumentenpark van Al Kamandjâti, door een nieuwe schenking van muziekinstrumenten
  • Organisatie van opfriscursussen voor plaatselijke herstellers

Palestina – Gaza

De eerste zending muziekinstrumenten naar Gaza dateert van januari 2006 en werd uitvoerig gedocumenteerd in een reportage van RTBF en de film The Exchange. Ons project is sindsdien sterk geëvolueerd en vandaag werkt Music Fund niet alleen samen met UNRWA-scholen, maar ook met twee muziekscholen: de Gaza Music School en de Al Sununu Music School

Lagere scholen van de Verenigde Naties in Gaza (UNRWA)

UNRWA is de afdeling van de Verenigde Naties die zich bezighoudt met Palestijnse vluchtelingen. Sinds enkele jaren ontwikkelt Music Fund op hun verzoek een opleidingsprogramma voor leerkrachten van lagere scholen in Gaza, waarbij de nadruk ligt op het gebruik van muziek als leermiddel in de dagelijkse lessen.

In de vluchtelingenkampen komen kinderen zelden in contact met muziek. Daarom heeft Music Fund vanaf de start van het project in 2013 muziekinstrumenten ter beschikking gesteld van leraren in opleiding. Music Fund is actief geweest in verschillende gebieden van de Gazastrook, met vier groepen van ongeveer 15 leraren. In totaal hebben meer dan 60 leraren aan het programma deelgenomen (8 maanden plaatselijke opleiding over 3 jaar).

In 2017 heeft Music Fund de docent Anwar Yahia uitgenodigd voor een stage van twee maanden in België, Frankrijk en Duitsland. In 2018 werd dezelfde docent en één van zijn collega’s, Mona Lubbad, uitgenodigd voor een 1,5 maand durende verdiepingstraining in Europa.

Sinds 2019 is het programma overgenomen door de UNRWA. De twee leerkrachten die via Music Fund werden opgeleid, kunnen nu hun collega’s leren hoe zij muziek als leermiddel op de lagere school kunnen gebruiken.

Onze actie in 2021-2023

  • Steun voor het project door schenkingen van kleine instrumenten zoals ukeleles en xylofoons.

Het Edward Said Muziek Conservatorium (Westelijke Jordaanoever & Gaza)

Het Edward Said Muziekconservatorium (Birzeit-universiteit) was één van de eerste partners van Music Fund in Palestina. Reeds in januari 2006 werden aanzienlijke schenkingen van muziekinstrumenten gezonden naar haar scholen in Jeruzalem, Bethlehem en Ramallah. In 2012 heeft het Conservatorium de voormalige Gaza Muziekschool, in 2008 opgericht door de A.M. Qattan Foundation, onder zijn hoede genomen. Het lesprogramma van deze afdeling in Gaza omvat zowel instrumenten uit het Midden-Oosten als westerse instrumenten. Momenteel zijn ongeveer 180 gewone leerlingen ingeschreven in de school en 430 leerlingen in het outreach-programma van de school, dat koren omvat die verbonden zijn aan UNRWA-scholen en een programma voor groepsonderwijs in Rafah, Khan Younis en Gaza.

Naast de schenking van 130 muziekinstrumenten aan de school in Gaza, heeft Music Fund in 2011 ook opleidingssessies georganiseerd over reparatietechnieken voor snaar- en tokkelinstrumenten, met opleiders uit België, Frankrijk en de Westelijke Jordaanoever en een werkplaats ingericht voor de herstelling van instrumenten.

In 2015 liet Music Fund ook de enige vleugelpiano in Gaza, die oorspronkelijk in een vervallen theater stond, volledig restaureren – dankzij de steun van de pianist en dirigent Daniel Barenboim, een trouwe ambassadeur van Music Fund. In 2018 werd het transport van deze piano naar het Edward Said Conservatorium in Gaza georganiseerd en werd de piano gestemd door een deskundige. Deze piano wordt nu regelmatig bespeeld door de jonge muzikanten van de school. De BBC heeft twee reportages over dit instrument gemaakt, één over de restauratie ervan (Saving Gaza’s Grand Piano) en de andere over een concert dat de studenten er eind 2018 op hebben gegeven.

Onze actie in 2021-2023

  • Voortzetting van het partnerschap door schenkingen van instrumenten en opleiding in reparatie door vioolbouwers in Ramallah.

Israel

Polyphony (Nazareth)

Polyphony is een initiatief, gebaseerd op en ontwikkeld vanuit de Arabische stad Nazareth, Israël. Uitgaande van de vaststelling dat de Joodse en Arabische bevolkingsgroepen in het land zeer weinig met elkaar communiceren en inter-ageren, besloten de initiatiefnemers van het project om kinderen en tieners uit deze twee gemeenschappen samen te brengen rond muziek, door de oprichting van orkesten, kamermuziek ensembles en muziekonderwijs programma’s. Polyphony heeft al zo’n 25.000 kinderen in Israël bereikt en is één van de meest actieve muziekprogramma’s in het land. Sinds 2006 heeft Music Fund Polyfonie regelmatig gesteund door schenkingen van muziekinstrumenten.

Onze actie in 2021-2023

  • Voortzetting van de samenwerking door nieuwe schenkingen van instrumenten

Shehada Shalalda
Vioolbouwer

Opgeleid aan het Newark Lincoln College (Verenigd Koninkrijk) dankzij Al Kamandjâti, heeft Shehada Shalalda gedurende verschillende jaren zijn kennis kunnen verdiepen aan de zijde van de gitaarbouwers die in opdracht van Music Fund door Ramallah trokken. Hij is nu actief in de het atelier van Al Kamandjâti, waar hij de aangestelde hersteller is en daarnaast een uitgebreide externe klantenkring heeft opgebouwd. Shehada ontwerpt en maakt ook zijn eigen instrumenten (violen, altviolen en cello’s), die zeer gewaardeerd worden door musici en die hij in verschillende delen van de wereld begint te verkopen. In 2019 kon de vioolbouwer zijn werk voorstellen op de Shanghai International Musical Instrument Fair, Music China. Music Fund nodigde hem ook uit om twee initiatie cursussen in snaarinstrument reparatietechnieken te geven aan muziekscholen in Gaza (Edward Said Music Conservatory en Al Sununu Music School).