Marche en Famenne

Marche-en-Famenne

Ateliers van Music Fund

Dankzij de steun van de Stad Marche-en-Famenne heeft Music Fund sinds 2013 een filiaal in het hart van de Ardennen. Het gemeentebestuur stelde een prachtige ruimte ter beschikking, waarin momenteel twee professionele ateliers gevestigd zijn, één voor de herstelling van blaasinstrumenten en één voor de herstelling van gitaren (en andere tokkelinstrumenten).

Music Fund verwelkomt stagiairs van Belgische vioolbouwscholen (IFAPME centrum in Limal, Internationale Lutherie School Antwerpen (ILSA), Internationale School voor Vioolbouw Gauthier Louppe…) maar ook van haar verschillende partnerprojecten.

Op regelmatige basis worden zijn buitenlandse herstellers te gast bij gezinnen uit de regio Marche, waardoor de interculturele uitwisseling binnen de gemeente wordt versterkt. Het is in deze werkplaatsen dat de blaasinstrumenten en gitaren herstelt worden die dan over de hele wereld verzonden worden. Alle logistiek in verband met de instrumenten (inclusief verzending en vervoer) wordt eveneens vanuit Marche gecoördineerd.

Concerten “En Avant Marche”

Sinds 2019 organiseert Music Fund elke eerste woensdag van de maand in het atelier in Marche-en-Famenne een concert-conferenties rond een bepaald muziekinstrument. Deze evenementen bieden het publiek de gelegenheid om meer te weten te komen over het repertoire, de geschiedenis en de vervaardiging van de aldus belichte instrumenten en dit samen met musici en instrumentenbouwers die vaak vertrouwd zijn met het project van de organisatie.

Bassist Michel Hatzigeorgiou (Aka Moon), pianist Fabian Fiorini, oed-speler Karim Baggili en violist Sigiswald Kuijken hebben reeds de gelegenheid gehad in Marche op te treden.

Music Fund Repair Challenge

In augustus 2021 wil Music Fund de eerste editie van de Music Fund Repair Challenge (MFRC) lanceren in haar ateliers in Marche-en-Famenne. Tien studenten van Europese scholen voor vioolbouw zullen worden uitgenodigd om in vijf dagen en onder toezicht van twee deskundigen een maximum aantal instrumenten (kwartet en blaasinstrumenten) deskundig te herstellen voor de partnerprojecten van de vereniging. Op deze manier wil Music Fund niet alleen bijdragen tot de opleiding van deze jonge leerling-instrumentenbouwers. Het is voor Music Fund ook belangrijk om haar netwerk van Belgische herstellers te consolideren, die een kostbare schakel vormen in de verbinding van de geschonken instrument te verbinden met de muzikanten en technici van de gesteunde projecten.

Het is de ambitie van Music Fund om van de MFRC een jaarlijks en niet te missen evenement te maken voor de Europese luthierscholen en voor de stad Marche-en-Famenne. Er zal een real-time communicatiecampagne voor het grote publiek worden opgezet om de know-how van deze mensen, die van de vervaardiging en reparatie van muziekinstrumenten hun beroep hebben gemaakt, in de schijnwerpers te plaatsen.