Marokko

Marokko

Van het conservatorium naar de kunst- en ambachtsschool in Tetouan

Music Fund is sinds 2012 actief in de stad Tetouan. Dankzij de steun van Wallonie-Bruxelles International heeft de vereniging in het Muziekconservatorium van de stad een permanente werkplaats kunnen inrichten.  Verschillende technici werden in alle disciplines opgeleid door Music Fund, waaronder een pianostemmer-hersteller, Hamza Boutaghrassa en een hersteller van blaasinstrumenten, Ihab El Ghaiba.

In 2020 breidde Music Fund het project uit tot het hele noorden van Marokko door  het versturen van 153 muziekinstrumenten, waaronder twee buffetpiano’s, naar de  verschillende conservatoria die beheerd worden door het ministerie van Cultuur, Jeugd en Sport van het Koninkrijk Marokko (Tetouan, Oujda, Chefchaouen, Tanger, Rabat, Larache, Marrakech en Aït Melloul).

Begin 2021 werd de reparatiewerkplaats overgebracht naar de School voor Kunsten en Ambachten van Tetouan. De instelling heeft als missie het Marokkaans-Andalusische culturele en artistieke erfgoed te bewaren en over te dragen en biedt dan ook het kader bij uitstek voor de ontwikkeling van nieuwe beroepsopleidingen waaronder het onderhoud en de herstelling van muziekinstrumenten.

Onze actie in 2021-2023

  • Ontwikkeling van een volledig dienstenaanbod op het domein van instrumentenreparatie in Noord-Marokko.
  • Upgrading van het herstel atelier om het volledig operationeel te maken voor de organisatie van nieuwe opleidingen (violen – gitaren – blaasinstrumenten – piano’s)
  • Verdieping en voltooiing van de opleiding van de pianostemmer-hersteller Hamza Boutaghrassa en de hersteller van blaasinstrumenten Ihab El Ghaiba.
  • Opleiding van een nieuwe hersteller van snaarinstrumenten (gewreven of getokkeld)
  • Ontwikkeling van een cursus pianoherstelling en -stemming voor studenten van de École des Arts et Mé
  • Bewustmaking van de studenten van de conservatoria van Noord-Marokko van het belang van het onderhoud en de stemmen van muziekinstrumenten.

Hamza Boutaghrassa
Pianostemmer en -hersteller

Hamza Boutaghrassa, 30 jaar oud, komt uit een bescheiden gezin in Tetouan. Hij is een verstokt liefhebber van Chopin en een gepassioneerd pianist. Zodra hij kan, gaat hij naar het conservatorium om zijn toonladders te oefenen. In 2011 wordt hij opgemerkt vanwege zijn uitstekende gehoor door een Franse stemmer van ITEMM (Institut technologique européen des métiers de la musique, in Le Mans) die op missie is voor Music Fund. Hamza volgt vervolgens zeven lokale opleidingen (70 dagen) en verblijft tussen 2014 en 2018 meer dan vier maanden in België, met name in de Hanlet-werkplaatsen in Brussel. In de streek van Tetouan is hij de enige  persoon die piano’s kan stemmen. Sinds 2018 geeft hij pianolessen in Chefchaouen, terwijl hij zijn werk als stemmer-reparateur voortzet in de Conservatoria die worden beheerd door het Marokkaanse ministerie van Cultuur. Hij werkt ook als freelancer voor particulieren.

Het project in Marokko wordt ontwikkeld in samenwerking met het Ministerie van Cultuur, Jeugd en Sport van het Koninkrijk Marokko en de Delegatie Wallonië-Brussel  in Rabat en met de steun van Wallonië-Brussel Internationaal