Mozambique

Mozambique

ENM, ECA, Xiquitsi

Music Fund is sinds zijn oprichting in 2005 actief in Maputo en heeft daar met verschillende partners samengewerkt, waarvan de drie belangrijkste de Escola Nacional de Música (ENM), de Escola de Comunicação e Artes (ECA) – een faculteit van de Universidade Eduardo Mondlane – en ten slotte het Xiquitsi-project, dat geïnspireerd is op het Venezolaanse “El Sistema”. Deze structuren tellen in totaal 500 leerlingen, vijf orkesten, drie koren, zeven muziekensembles en 65 docenten, en zijn gericht op een publiek van alle leeftijden (6-18 jaar voor het ENM, ouder dan 18 jaar voor het ECA en Xiquitsi).

Tot nu toe heeft Music Fund meer dan 600 instrumenten naar Maputo gezonden en de oprichting van permanente reparatiewerkplaatsen in elk van zijn belangrijkste partnerprojecten gesteund (werkplaats voor piano en blaasinstrumenten in de NHS, werkplaats voor gitaar en strijkinstrumenten in de ECA en werkplaats voor strijkinstrumenten in Xiquitsi). Daar zijn ook acht technici opgeleid: vijf instrumentherstellers (kwartetinstrumenten, tokkelinstrumenten en blaasinstrumenten), een pianostemmer-hersteller en twee geluidstechnici.

Start-up AMORIMITS

In 2018 moedigde Music Fund deze technici aan om samen de start-up AMORIMITS op te richten. Doel van dit initiatief, dat past in het perspectief van de circulaire economie, is ervoor te zorgen dat hun werk wordt erkend en beloond naar de reële waarde ervan. Music Fund steunt de start-up door schenkingen van apparatuur en verbruiksgoederen (snaren, rieten…), door opleidingen in bedrijfsbeheer en door de ondersteuning van goede betrekkingen tussen de verschillende partners.


Onze actie in 2021-2023

  • Ondersteuning en begeleiding van de door Music Fund opgeleide technici (start-up AMORIMITS, Casa de Pianos Moçambique d’Anselmo en Gilberto Chissaque).
  • Gespecialiseerde opleiding in vleugelreparatie voor Anselmo Chissaque, in het kader van het restauratieproject van de Steinway D piano van het Frans-Mozambikaans Cultureel Centrum van Maputo (in samenwerking met het atelier van Chris Maene).
  • Verdere opleiding van de twee geluidstechnici Mauricio Zacarias Heheia en Júlio Maheho, door middel van een programma van cursussen en beroepsstages (met medewerking van de Italiaanse geluidstechnicus Andrea Rovacchi).
  • Verdieping van de opleiding tot gitaarreparateur van Jacinto Marrenguele in Marche-en-Famenne (B).
  • Ontwikkeling van een muzikaal project waarin de mbiras van Ozias Macoo worden belicht, in samenwerking met het Centre Culturel Franco-Mozambicain, de Percussions de Strasbourg, de Drumming Grupo de Percussão Milano Musica en Xiquitsi.
  • Uitbreiding van de actie van Music Fund tot de perifere steden en provincies van Maputo (decentralisatie).

Anselmo Chissaque
Pianostemmer en -hersteller

Anselmo Chissaque is de eerste student die steun kreeg van Music Fund. Sinds 2006 volgt hij cursussen in pianostemmen en -reparatie aan de Escola Nacional de Música (ENM) en in België. Nadat hij in 2009 afstudeerde aan het Institut Technologique Européen des Métiers de la Musique (ITEMM) in Le Mans (F), werd hij hoofd van de door Music Fund opgerichte permanente werkplaats aan het ENM en specialiseerde hij zich gedurende enkele maanden in verschillende Franse en Belgische ateliers (Juste un Piano in Versailles, Centre Chopin in Parijs, Pianomobil in Antwerpen, …). Vandaag hebben Anselmo en zijn broer Gilberto, gespecialiseerd in gitaar herstellingen en zijn opleiding genoot dankzij Music Fund, hun talenten gebundeld en samen een muziekwinkel geopend in Maputo, de Casa de Pianos Moçambique.

Ozias Macoo
Vioolbouwer

Tussen 2014 en 2018 kreeg Ozias Macoo de kans om, dankzij Music Fund en het Festival Milano Musica, verschillende opleidingen te volgen in Maputo, alsook verschillende maanden stage te lopen bij Luisa Campagnolo in Cremona (IT), het Mekka van de Europese vioolbouw. Ozias was de drijvende kracht achter het Xiquitsi-project van Kika Materula, waar hij nu de werkplaats voor de herstelling van snaarinstrumenten coördineert en cursussen voor studenten verzorgt. Gepassioneerd door traditionele instrumenten, gebruikt hij zijn expertise om verbeterde versies van de mbira (een traditionele Mozambikaanse lamellofoon) te creëren.

Project in de kijker : Restauratie van de Steinway piano in het Frans-Mozambikaans Cultureel Centrum

In 2017 ontdekt het team van Music Fund een vergeten parel in het Frans-Mozambikaanse culturele centrum in Maputo: een Steinway-vleugel, zwaar beschadigd door termieten en getekend door het verstrijken van de tijd. Begin 2018 reist de Belgische pianobouwer Chris Maene voor tien dagen naar Mozambique om te beoordelen wat er precies nodig is om de piano op te knappen. Toen ontstond het idee om dit waardevolle instrument naar zijn werkplaats in Ruiselede (B) te vervoeren, waar zich benodigde gereedschappen en onderdelen bevinden om de Steinway naar zijn waarde te herstellen. De Mozambikaanse pianoreparateur en -stemmer Anselmo Chissaque zal bij het proces te betrokken worden. Alvorens de piano terug te brengen naar Maputo, zal de piano een omweg maken naar het Concertgebouw in Brugge (B), waar hij zal weerklinken in een afscheidsconcert met verschillende artiesten, begeleid door Kika Materula (hoboïst van het Porto Symfonie Orkest en huidig minister van Cultuur van Mozambique).

Doelstellingen van de restauratie :

 • Specialisering van de opleiding van Anselmo Chissaque in reparatie van vleugelpiano’s.
 • Het culturele leven van de Mozambikaanse hoofdstad verrijken door plaatselijke muzikanten de kans te bieden op een instrument van hoge kwaliteit te spelen.

Het project van Music Fund in Mozambique wordt ontwikkeld in samenwerking met het hedendaagse muziekfestival Milano Musica