Kinshasa

Kinshasa

Espace Masolo

Espace Masolo, bekend in Kinshasa, is een opvangstructuur voor kinderen en jongeren die met hun familie gebroken hebben. Er worden opleidingen in verschillende artistieke beroepen georganiseerd (naaien, theater, muziek…) met als doel deze kinderen – waarvan sommigen van “hekserij” worden beschuldigd – te helpen om opnieuw contact te leggen met hun familie en zichzelf te ontplooien door middel van kunst. Espace Masolo heeft sinds 2009 een fanfare.

Music Fund heeft instrumenten ter beschikking gesteld van Espace Masolo en heeft in zijn gebouwen te Masina een werkplaats voor de reparatie van blaasinstrumenten ingericht. Vandaag wordt deze werkplaats (ARIMAV) geleid door één van de door de vereniging opgeleide herstellers, Lyve Mando Mengi. Mando volgde verschillende cursussen in Kinshasa voordat hij in 2017 zijn opleiding voltooide in Marche-en-Famenne. In enkele jaren tijd is hij één van de steunpilaren geworden van Espace Masolo, waar hij regelmatig workshops organiseert over de basistechnieken voor het herstellen van blaasinstrumenten (workshops die hij ook geeft aan muzikanten uit de gemeente Kimbanseke). Bovendien doet Music Fund nu beroep op hem om opleidingen te verzorgen in Kivu, in het oosten van de Democratisch Republiek Congo – waardoor de uitwisselingen tussen partnerprojecten worden verveelvoudigd.

Onze actie in 2021-2023

    • Verderzetting van de opleiding van Lyve Mando Mengi
    • Versterking van het team dat verantwoordelijk is voor het beheer van de reparatiewerkplaats Espace Masolo
    • bewustmaking van de fanfares van Kinshasa van de noodzaak de muziekinstrumenten te onderhouden (met bijzondere aandacht voor de gemeente Kimbanseke)
    • Dynamisering van het aanbod in muziekonderwijs van Espace Masolo
    • Steun voor de ontwikkeling van de fanfare Espace Masolo

Lyve Mando Mengi
Hersteller van blaasinstrumenten

Lyve Mando Mengi, 27 jaar oud, werd geboren in Kinshasa. Na de dood van zijn moeder en het 2e huwelijk van zijn vader werd hij beschuldigd van “hekserij”. Hij verliet het ouderlijk huis en leefde lange tijd op straat, totdat hij door de overheidsdiensten werd opgevangen en bij Espace Masolo terechtkwam. Daar leert Mando poppentheater, en vooral saxofoon, zijn lievelingsinstrument. Met zijn perfectionisme en zijn nauwkeurige hand, trekt hij de aandacht van verschillende herstellers die in de loop  van de jaren lesgeven in Espace Masolo. In 2017 komt hij naar Marche-en-Famenne om zijn vaardigheden te vervolmaken en voltooit hij een tournee in Duitsland met de fanfare Espace Masolo. Daarenboven verzorgt hij nu de opleiding in het onderhoud van blaasinstrumenten in het kader van het project van Music Fund in Bukavu, in samenwerking met Ndaro Culture. De onderlinge uitwisseling tussen Congolese talenten en zien hoe een lokale lesgever zijn knowhow doorgeeft aan jonge leerlingen is een grote verwezenlijking voor Music Fund.

Gerealiseerde projecten

Beta Mbonda

Beta Mbonda is een muziekensemble uit Kinshasa, samengesteld uit jongeren uit delinquente milieus (voormalige “kuluna”) die besloten hebben hun leven te veranderen en zich te wijden aan hun passie: traditionele Congolese muziek. Zij bespelen traditionele percussie-instrumenten zoals madimba (xylofoons), lokombes (Otetela-drums uit Kasai), of ditumba (Luba-drums uit Kasai). Deze instrumenten zijn zeldzaam geworden in Kinshasa. In 2015 werden tien leden van Beta Mbonda door traditionele instrumentmakers opgeleid om dergelijke instrumenten te maken. Vandaag geeft het ensemble muzieklessen op het Bateke-plateau in het kader van het Dwale-muziekschoolproject van ACADEC (Association Congolaise d’Appui au Développement Communautaire, opgericht in 2009 door mevrouw Kaloma Bamiriyo).

Niet te missen: In de documentaire “Kinshasa Beta Mbonda”, volgt de Belgische cineaste Marie-Françoise Plissart, die gedurende enkele maanden het dagelijkse leven van deze jonge percussionisten wiens leven diepgaand wordt beïnvloed door muziek.

Institut National des Arts

Het Nationaal Kunsten Instituut (Institut National des Arts – INA), een grote school met ongeveer 1.500 leerlingen, speelde in het verleden een vooraanstaande rol in Afrika: studenten uit de hele DRC en de buurlanden (of uit verder weg gelegen landen zoals Zuid-Afrika) kwamen er studeren. Door de instabiliteit van het land en het gebrek aan financiering heeft het INA echter veel problemen gekend. Music Fund ondersteunde de school van 2007 tot 2014 door de school van muziekinstrumenten te voorzien, die heden ten dage nog steeds gebruikt worden, maar ook door de opleiding van verschillende blaasinstrumenten-, gitaar- en pianoreparateurs. Een van hen is de pianostemmer-reparateur Serge Tabu, die nu door Music Fund ingezet wordt als trainer in het project in Kivu.

Dit project wordt gesteund door de Stad Brussel (BRISSI) en We Make Hope