Expo ‘The Second Life of Musical Instruments’

Expo “The Second Life of Musical Instruments”

Kan een muziekinstrument de wereld veranderen?

Dat is de vraag die de tentoonstelling “The Second Life of Musical Instruments” probeert te beantwoorden. Aan de hand van de projecten van de vzw Music Fund worden de geschiedenis en de bouw van muziekinstrumenten onderzocht, en ook de onmiskenbare sociale rol die ze altijd en overal hebben gespeeld. Want meer dan een object is een muziekinstrument een bewaarder van het geheugen en een vector van verandering. Het slaat bruggen tussen mensen en kan het leven van ieder van ons verbeteren.

Ocarina, Indiase sitar, harp-banjo, mbira, Franse hoorn en Homer Simpson-gitaar zijn allemaal te zien in deze originele tentoonstelling. In deze expo die het werk van Music Fund toont kan je deze, soms atypische, muziekinstrumenten van dichtbij bekijken.

Music Fund is een Belgische vzw die muziekscholen en sociaal-artistieke projecten steunt in de DRC, Haïti, Mozambique, Marokko en Palestina. De  missie is om jongeren in deze conflict- en armoedegebieden de kans te geven om in aangepaste omstandigheden muziek te beoefenen. Music Fund streeft ernaar de duurzaamheid van de projecten van zijn partners te versterken door hun toegang tot muziekinstrumenten te verbeteren. De vereniging wil ook een lokaal netwerk van reparateurs van muziekinstrumenten opzetten, hun technische capaciteiten ontwikkelen en hen de nodige infrastructuur en instrumenten verschaffen om hun werk uit te voeren.

De tentoonstelling “The Second Life of Musical Instruments” is een gezamenlijk initiatief van Music Fund vzw en het Famenne & Art Museum in Marche-en-Famenne, waar ze van september 2022 tot maart 2023 te zien was. In het najaar van 2023 zal Maison de la Création (Brussel) op zijn beurt gastheer zijn op het Bockstaelplein.

Sommige muziekinstrumenten die tentoongesteld waren in Marche-en-Famenne zullen binnenkort worden gerestaureerd en naar projecten van Music Fund in het buitenland worden gestuurd, en zullen dus worden vervangen door andere instrumenten in de Brusselse tentoonstelling.

Talen: Nederlands, Frans

Data:
15 september 2022 – 5 maart 2023: Famenne & Art Museum, Marche-en-Famenne (zie persbericht over de tentoonstelling)
September – December 2023: Maison de la Création, Brussel (Bockstaelplein, Laken)