Marokko

Conservatorium van Tetouan

Elk jaar studeren 450 studenten notenleer, piano, viool, gitaar en sax (klassiek of Arabisch-Andalusische muziek) aan dit conservatorium van het Ministerie van Cultuur van Marokko. Met de steun van Wallonie-Bruxelles International werkt Music Fund er al sinds 2012. Er werd een goed uitgerust herstelatelier opgericht en meerdere herstellers – waaronder een pianostemmer en herstellers van gitaren en violen – kregen een opleiding.

In 2017 stuurden we twee Europese experts naar Marokko voor een 7-daagse training in pianostemmen en reparatie van blaasinstrumenten. En een Marokkaanse student volgde een stage van 2,5 maanden in piano stemmen in Brussel.

Voor 2018-2020 hoopt Music Fund een nieuwe fase van haar project op te starten. In september werd een project ingediend bij Wallonie-Bruxelles International om een uitgebreid dienstenaanbod voor musici in het noorden van Marokko te ontwikkelen.

De doelstellingen van dit project zijn onder andere:

  • Het sensibiliseren muzikanten uit Tanger, Oujda, Rabat en Tetouan rond het belang van een professioneel onderhoud van hun instrument. Hierbij mikken we op zo’n 500 muzikanten. Daarnaast willen we hen ook informeren over de aanwezigheid van gekwalificeerde herstellers in het noorden van Marokko.
  • Een initiatie in basistechnieken voor het onderhoud van muziekinstrumenten voor van 50 muzikanten.
  • Een verdere opleiding van 3 experts-herstellers voor elk van de instrumentenfamilies (strijkinstrumenten, tokkelinstrumenten, blaasinstrumenten en piano’s) en de opleiding van 2 nieuwe experts.
  • Het bevorderen van de uitwisseling tussen Marokkanen en de Marokkaanse diaspora in België (in samenwerking met Belgische muziekacademies).
  • Het ontwikkelen van kennis in verband met het herstellen van traditionele Arabische instrumenten in België.

Foto’s en Video’s

Tétouan-pianiste-©Jérôme Giersé
Tétouan-violonistes
Tétouan-atelier vents