Haïti

Cemuchca (Cap-Haïtien)

Oorspronkelijk was Cemuchca een muzikaal ensemble uit Cap-Haïtien, maar ze hebben zich omgevormd tot een muziekschool, waar iedereen vanaf 5 jaar les kan volgen. De school telt op dit ogenblik 350 leerlingen en 250 deelnemers aan de jaarlijkse zomercursussen. Cemuchca heeft antennes in de steden Limbe, Milot, Port-au-Prince, La Gonnace.

Cemuchca is een partner van Music Fund sinds 2012. Music Fund schonk al zo’n 450 instrumenten aan Cemuchca. Daarnaast richtten we twee permanente herstelateliers op en leidden we twee herstellers (snaarinstrumenten en blaasinstrumenten) op.
In 2017 organiseerden we een vervolmakingsstage van 3 maanden voor een van deze herstellers in België en Frankrijk.  Deze stage vond plaats in onze eigen ateliers in Marche-en-Famenne, in Gent (atelier Papageno) van Joris Buysse) en in Frankrijk bij Rigoutat voor verdere specialisatie in het herstellen van blaasinstrumenten.

In de periode 2018-2020 willen we deze opleidingen verderzetten. We zijn van plan om ook de vioolhersteller uit te nodigen naar Marche en naar Cremona, Italië. En we plannen een prospectiemissie naar Haïti met het oog op het uitbouwen van een werking rond het stemmen van piano’s.  In augustus 2018 vond ook een nieuwe verzending van instrumenten naar Haïti plaats.

Foto’s en video’s

Cemuchca_Jerôme Giersé
Cemuchca2_Jerôme Giersé