Inzameling van blaasinstrumenten in BOZAR

Op 26 september en op 1 en 10 oktober organiseert BOZAR een grote inzameling van blaasinstrumenten voor de fanfares en muziekscholen ondersteund door Music Fund in de Democratische Republiek Congo en in Haïti.

Een muziekinstrument heeft altijd een rijke geschiedenis die onlosmakelijk verbonden is met het parcours van diegenen die het hebben bespeeld. Music Fund geeft aan de instrumenten die haar worden toevertrouwd de mogelijkheid om een nieuw leven te beginnen in de handen van muzikanten uit landen waar de toegang tot muziekonderwijs wordt belemmerd door een gebrek aan materiële middelen.

Music Fund realiseert zich goed dat muziek en muzikale opvoeding alleen niet volstaan om conflicten te voorkomen, noch om de economische ontwikkeling te bevorderen. De ervaring die is opgedaan in moeilijke streken (en waar muziekinstrumenten in goede staat schaars zijn) leert echter dat een goed gestructureerde muziekopleiding bijdraagt ​​aan de opbouw en wederopbouw van een samenleving. Dit omdat deze samenleving dan ook kan focussen op cultuur en niet langer enkel op de moeilijkheden die verband houden met oorlog of armoede.

Music Fund is al bijna 8 jaar actief in de DRC en Haïti. Deze inzameling is bedoeld om te voorzien in een groeiende behoefte aan blaasinstrumenten van de partnerprojecten Espace Masolo (Kinshasa, DRC) en Cemuchca (Cap-Haïtien, Haïti). Deze twee projecten hebben in hun gelederen enkele getalenteerde reparateurs die werden opgeleid door Music Fund: Lyve Mando Mengi, manager van Atelier ARIMAV in Kinshasa, en Herold Jean-Pierre, oprichter van CPMIRS (Cemuchca Pap Music Instrument Repair Shop) van Port-au-Prince. De instrumenten die deze inzameling zal opleveren worden naar hun werkplaatsen gestuurd voor revisie en herstel, voordat ze in gebruik genomen worden door de fanfares van Espace Masolo en Cemuchca.

Praktisch

Het publiek kan tussen 12.00 en 18.00 uur kennis maken met het Music Fund-team bij BOZAR. De geschonken instrumenten zullen door hen in ontvangst worden genomen en de teamleden zijn beschikbaar voor vragen over deze en andere projecten. De inzameling vindt plaats op het Baron Hortaplein in de taverne. Vanzelfsprekend zullen de geldende gezondheidsnormen gerespecteerd worden.

 

 

ESPACE MASOLO
Espace Masolo is bekend in Kinshasa. Het is een centrum waar kinderen en jongeren zonder familiale omkadering worden verwelkomd. Velen werden beschuldigd van hekserij en vluchtten weg van hun familie de straat op. Espace Masolo organiseert voor hen allerlei artistieke opleidingen: het maken van kleding, theater, muziek,… Het doel is steeds de kinderen terug op de rails en bij hun familie te helpen via kunst. Sinds 2009 beschikt Espace Masolo ook over een fanfare.

LYVE MANDO MENGI
Lyve Mando Mengi is geboren in Kinshasa. Na de dood van zijn moeder werd hij door zijn vader en diens nieuwe vrouw beticht van hekserij en verstoten. Hij leefde enige tijd op straat tot hij in het centrum Espace Masolo terecht kwam. Daar leerde hij poppen-theater en – vooral – saxofoon spelen. Hij valt op door zijn precisie en perfectionisme en komt al snel in het vizier van verschillende lesgevers die de afgelopen jaren opleidingen in de Espace Masolo gaven. In 2017 nodigde Music Fund Mando uit voor een vervolmakingsopleiding in onze ateliers in Marche-en-Famenne. Mando toerde dan ook door Duitsland met de fanfare van Espace Masolo. Als kers op de taart is het ook Mando die sinds 2017 Music Fund assisteert en opleiding geeft in onderhoud en herstel van blaasinstrumenten in Bukavu in samenwerking met Ndaro Culture. Music Fund is heel trots op deze bijzondere uitwisseling waarbij deze jonge hersteller in staat blijkt om zelf al initiatie-workshops in herstel-technieken te geven.

CEMUCHCA
Cemuchca (Cercle de Musiciens Chrétiens Capois) werd opgericht in 2004 op initiatief van voormalige leden van een muzikaal ensemble uit de stad Cap-Haitien. Het is een van de grootste muziekinstituten van Haïti. Naast de thuisbasis in Cap-Haitien, bestaat het uit acht bijhuizen verspreid in het noorden en het zuiden van het land (met name in de steden Limbe, Milot, Port-au-Prince, in de regio Nippes en aan de Île de la Gonâve) en ongeveer 350 vaste studenten van vijf jaar en ouder, van alle rangen en standen, van wie er 250 deelnemen aan jaarlijkse zomercursussen. De school biedt een gediversifieerde muzikale opleiding (strijkinstrumenten, piano, fanfare, muziektheorie, enz.), en omvat een orkest van 30 muzikanten.

HEROLD JEAN-PIERRE
Na in 2016 en 2018 twee trainingen te hebben gevolgd in het repareren van blaasinstrumenten in Cap-Haitien, wordt Hérold Jean-Pierre in 2019 uitgenodigd om in België een twee maanden durende opfriscursus te volgen in de herstelateliers van Music Fund in Marche-en-Famenne, van Dairbau (Gourdinne) en van Marc Paeleman (Zwalm). Datzelfde jaar richtte hij zijn eigen atelier op in Port-au-Prince, de CPMIRS (Cemuchca Port-au-Prince Music Instrument Repair Shop), waarbij Music Fund een handje toesteekt voor de uitrusting. Hérold is gepassioneerd door vioolbouw en specialiseert zich ook – als autodidact – in het herstellen van Strijkinstrumenten. Hij is muziekleraar in de Cemuchca-afdeling in Port-au-Prince.