Israël/Palestina

Al Kamandjâti (Ramallah en Jenin)

Al Kamandjâti werd in 2002 opgericht door de bekende altviolist en bouzouq speler Ramzi Aburedwan. Ramzi groeide op in het vluchtelingenkamp van Al Amari in Ramallah en beleefde, net als veel andere Palestijnse kinderen, het geweld van de bezetting en van de eerste Intifada van dichtbij. Al Kamandjâti wil muziekonderwijs aanbieden aan Palestijnse kinderen, vooral aan kinderen in de vluchtelingenkampen in Palestina en Libanon. Meer dan 600 kinderen volgen bij Al Kamandjâti les. De samenwerking tussen Al Kamandjâti en Music Fund begon al in 2005.

Music Fund schonk al meer dan 500 muziekinstrumenten aan Al Kamandjâti. Ook we leidden een reparateur van blaasinstrumenten en een pianostemmer op. Tot slot hielpen we Al Kamandjâti bij het opzetten van een herstelatelier.

In 2017 leverde Music Fund 150 instrumenten aan Al Kamandjâti (onder andere een vleugelpiano, cello’s, violen, blaasinstrumenten, …). We organiseerden ook een opleiding gitaarherstellen.

Al Kamandjâti heeft net een nieuwe school geopend in Jenin om tegemoet te komen aan het groeiend aantal studenten. Dat wil ook zeggen dat ook de vraag naar instrumenten en herstellers stijgt. Music Fund wil tussen 2018 en 2020 nog een 100-tal instrumenten naar Al Kamandjâti sturen en een 10-tal extra personen een basisopleiding in het herstellen van blaasinstrumenten en gitaren geven. Ook een opleiding in het in het stemmen van piano’s staat op het programma.

www.alkamandjati.org

Polyphony (Nazareth)

Polyphony Polyphony wil door middel van muziek Arabische en Joods kinderen samen brengen om zo de kloof tussen beide gemeenschappen te helpen overbruggen.

Polyphony is ontstaan uit de vaststelling dat er in heel Nazareth, een grotendeels Arabische stad in Israel, geen enkele mogelijkheid was voor kinderen en jongeren om muziek te (leren) spelen.

Momenteel bereikt Polyphony zo’n 9.000 kinderen per jaar. Sinds 2006 zijn dat er al meer dan 25.000; zowel Joodse als Arabische kinderen in meer dan 160 scholen.

Music Fund schonk Polyphony in 2017 15 instrumenten voor het oprichten van een fanfare.

Ook in 2018 blijven we Polyphony verder ondersteunen en plannen we nieuwe donaties van instrumenten.

www.polyphonyfoundation.org

Lagere Scholen van de Verenigde Naties in Gaza

Het UNRWA is de afdeling van de Verenigde Naties die zich bezig houdt met de opvangen Palestijnse vluchtelingen. Al verschillende jaren organiseert Music Fund een vormingsprogramma over het gebruik van muziek als pedagogisch hulpmiddel voor de leerkrachten van de lagere scholen van Gaza. In de vluchtelingenkampen komen de kinderen slechts zelden in contact met muziek. Het is net daarom dat Music Fund aan het begin van het project in 2013 muziekinstrumenten ter beschikking stelde van de betrokken leerkrachten.

Ondertussen hebben meer dan 60 leerkrachten deelgenomen aan de door Music Fund georganiseerde opleidingen.

In 2017 kwam Anwar Yahia, één van de deelnemende leerkrachten, naar België, Frankrijk en Duitsland voor een verdiepingsstage van 2,5 maanden. Ook in 2018 hopen we 2 leerkrachten te mogen ontvangen.

www.unrwa.org

Foto’s en Video’s

Gaza UNRWA instit ukulele
reparation_violon_1
petites Gazaouies UNRWA
44480973_2390196404327389_7994999450189692928_n