Rachel BECKLES WILLSON

(London, United Kingdom)

onderzoekster, Professor of Music aan de Royal Holloway, University of London, waar ze ook directeur is van het "Humanities and Arts Research Centre"

Presentatie: Playing truth to Power

Schrijvers en financiers bewieroken vaak het potentieel van muziek in 'empowerment'. Maar slechts zelden stellen we vragen bij de schijnbare kracht van de muziek, of de manier waarop (nieuwe) spelers er zich van bedienen. Verschillende wetenschappers, waaronder ikzelf, hebben er hun bezorgdheid over geuit dat muzikanten vaak de systemen repliceren die ze beweren te bekritiseren, dat zij veeleer bijdragen aan inperking dan aan empowerment, dat ze vaak verbergen en maskeren eerder dan assymetrie aan de kaak te stellen. Aan de andere kant zijn er kennelijk heel wat risico's verbonden aan het uitoefenen van activiteiten die de status-quo in vraag stellen.

Een van de meest prangende vragen moet dan ook zijn: hoe dienen muziek, musici en zelfs geleerden zich best te positioneren met betrekking tot totalitaire regimes. In deze lezing presenteer ik praktijkvoorbeelden uit het veldwerk van manieren waarop het veelbesproken begrip 'de waarheid vertellen aan de macht' wellicht kan worden gebruikt om dynamiek te brengen in de wijze waarop we nadenken over de relatie tussen muziek en sociale actie.

 

Biografie

Rachel Beckles Willson is Professor of Music aan de Royal Holloway, University of London, waar ze ook leiding geeft aan het "Humanities and Arts Research Centre". Haar interesseveld ligt op het kruispunt van geschiedenis, politiek en performance. Ze onderzoekt dat veld als schrijver, als muzikant en als academicus.

Haar laatste twee boeken behandelen de wijze waarop de politiek van de geschiedschrijving van invloed is op muzikale compositie, performance en consumptie. (Ligeti, Kurtág and Hungarian Music during the Cold War (Cambridge 2007) and Orientalism and Musical Mission (Cambridge 2013)). Ze werkt momenteel in het kader van een Leverhulme Major Research Fellowship aan een 3-jarig onderzoeksproject gericht op de oud, met als titel "heroriëntaties: Migraties van een muziekinstrument".