John SLOBODA

(United Kingdom)

onderzoeker in verschillende disciplines (zie biografie)

Presentatie: Aan welke eigenschappen moeten muzikale interventies voldoen om tot resultaten te leiden op vlak van de sociale rechtvaardigheid?

De relatieve verdiensten van micro- en macro-benaderingen van sociale rechtvaardigheid in de muziek worden besproken. Er wordt aangetoond dat doelstellingen inzake sociale rechtvaardigheid bijzonder sterk verbonden zijn met de ontwikkeling en ondersteuning van de muzikale culturen die duurzaam zijn in meer dan alleen maar een educatieve context en die zijn ingebed in de bredere samenleving. Muziek is niet altijd een zeer effectief middel om sociale rechtvaardigheid te bevorderen. Dat blijkt uit de ervaring bij het gebruik van muzikale activiteiten voor conflictoplossing tussen groepen. Voor een beter begrip daarvan is langdurige evaluatie van de resultaten op vlak van de sociale rechtvaardigheid noodzakelijk. Daarvoor dient een beroep te worden gedaan op expliciet overeengekomen meetmethodes.

Biografie

Professor John Sloboda is Research Professor aan de Guildhall School, waar hij leiding geeft aan zijn "Understanding Audiences" onderzoeksprogramma. Hij is ook emeritus hoogleraar aan Keele en was stafmedewerker van de School van Psychologie van Keele van 1974 tot 2008. Hij was er directeur van de in 1991 opgerichte studie-unit "Musical Skill and Development". John is internationaal bekend voor zijn werk rond de psychologie van de muziek. Hij is Fellow van de British Psychological Society en was voorzitter van zowel de afdeling psychologie als van de Algemene afdeling van de British Association for the Advancement of Science. Hij was voorzitter van de Europese Vereniging voor de Cognitive Muziekwetenschappen, waar hij o.a. bedrijvig was op de redactie van het tijdschrift Musicae Scientiae. Hij is bestuurslid van de Vereniging voor Onderwijs en Muziek Psychologie Research en was hoofdredacteur van het tijdschrift "Psychology of Music" van 1985 tot 1989. In 1998 ontving hij de British Psychological Society's Presidents Award voor buitengewone bijdragen aan de kennis van de psychologie. In 2004 werd hij gekozen tot "Fellow of the British Academy". John draagt als onderzoeker ook bij aan de researh van de "AHRC Knowledge Exchange Hub creativeworks Londen". Hij is co-directeur van "Every Casualty Worldwide" en mede-oprichter van de "Iraq Body Count Project". Hij is voorzitter van de Londense "Vrienden van Music Fund", een organisatie gewijd aan de levering en reparatie van muziekinstrumenten voor jongeren in landen in nood over de hele wereld.

Voor meer informatie:

www.johnsloboda.co.uk