André de Quadros

(India / United States)

uitvoerder en onderzoeker: dirigent, ethnomusicoloog, mensenrechtenactivist en muziekopvoeder

Presentatie: Muziek en de Vergeten Wereld - Een katalysator-model voor de aanpak van het geweld in Amerikaanse gevangenissen

Het lijden van gevangenen is onvoldoende bekend of erkend. Met z'n grote aantal gedetineerde mannen, vrouwen en jongeren, scoort Amerika erg hoog in de lijst van landen met een groot percentage van de bevolking dat onder een of andere vorm van toezicht is gesteld in het strafrechtelijk systeem. Tijdens de afgelopen drie jaar kwamen een twintigtal mannen uit een gevangenis in Boston bij elkaar om muziek te maken. Een iets kleinere groep vrouwen deed hetzelfde in de vrouwengevangenis van Boston.
Mijn collega's en ikzelf hebben "EMPOWERING SONG" ontwikkeld, een aanpak gebaseerd op geïmproviseerde zang, poëzie, lichaamsbeweging en beelden voor persoonlijke en gemeenschappelijke transformatie. Ons model van musiceren wil bestaande autoritaire vormen van pedagogie en praktijk verdringen. Deze presentatie zal de aanpak beschrijven, met aandacht voor zowel de filosofische onderbouwing als voor het proces. Ik zal een groot aantal voorbeelden geven van artistieke werkzaamheden die in de gevangenis ontstaan zijn. Deze voorbeelden zullen impulsen geven aan het debat over en aan het onderzoek naar impact en empowerment.

 

Biografie

Dirigent, ethnomusicoloog, mensenrechtenactivist en muziekpedagoog Professor dr André de Quadros deed onderzoek in meer dan veertig landen en is een hoogleraar van de muziek aan de Boston University, waar hij ook betrokken is bij het 'African Studies Center', het 'Center for the study of Asia', 'the Institute for the Study of Muslim Societies and Civilizations', en het 'Prison Education Program'. Hij is de muzikaal directeur en dirigent van het 'Manado State University Choir', artistiek directeur van een dirigeerinstituut aan het Eric Ericson International Choral Centre: CONDUCTING 21C: Muzikaal leiderschap voor een nieuwe eeuw, artistiek directeur van het London International Music Festival, artistiek directeur van het Aswatuna - Arab Choral Festival en artistiek directeur van het 'Bali International Choir Festival'. Naast zijn werk in de twee gevangenissen in Boston is hij betrokken bij diverse community arts projecten met sociale verandering als doel. Hij is de redacteur van 'The Cambridge Companion to Choral Music', gepubliceerd door Cambridge University Press, en auteur van talloze artikels en papers. Sinds 2008 werkt hij mee aan projecten met Palestijnse en Israëlische koormuzikanten in Jeruzalem, Galilea, de Westelijke Jordaanoever en in de Arabische wereld. Hij is een belangrijke partner in een nationaal project voor het ontwerpen en ontwikkelen van kinderkoren in talrijke Mexicaanse steden. Dr. de Quadros studeerde aan de Bombay School of Music, de Universiteit van Bombay, La Trobe University (Australië) - de Universiteit van Melbourne, Monash University (Australië), de Universität Mozarteum in Salzburg met een DAAD-beurs (Duits academisch uitwisselingsprogramma), en in het Victorian College of the Arts (Australië).

 

Meer informatie

adq@bu.edu
www.andredequadros.com