DR Congo

Beta Mbonda (Kinshasa)

Beta Mbonda is een percussie-ensemble dat bestaat uit jongeren die vroger lid waren van een gewelddadige jeugdbende (‘kuluna’ genoemd). Zij hebben besloten hun leven te veranderen en zich te concentreren op hun passie: traditionele Congolese muziek. Ze bespelen traditionele instrumenten zoals de madimba (traditionele xylofoons), de lokombes of de ditumba (drums uit de Kasai). Deze instrumenten zijn zeldzaam geworden in Kinshasa. In 2015 werden 10 leden van Beta Mbonda opgeleid door traditionele Congolese luthiers om hun instrumenten te onderhouden en om er nieuwe te bouwen.

Met dit project wil Music Fund de productie van traditionele instrumenten in Kinshasa nieuw zuurstof geven door reparateurs en fabrikanten van dit soort instrumenten op te leiden.

 

Espace Masolo (Kinshasa)

De Espace Masolo is goed gekend in Kinshasa. Het is een opvangcentrum voor kinderen en jongeren zonder familiale omkadering. Velen werden beschuldigd van tovenarij. Espace Masolo organiseert verschillende artistieke opleidingen: naaien, theater, muziek, … Het doel is steeds de kinderen terug op de rails te helpen via kunst. Sinds 2009 beschikt de Espace Masolo over een fanfare. Music Fund heeft Espace Masolo geholpen bij de inrichting van een herstelatelier voor blaasinstrumenten. Music Fund leverde ook instrumenten en stond in voor de opleiding van verschillende instrumenten-herstellers. Eén van hen, Lyve Mando Mengi, is in 2017 naar Marche-en-Famenne gekomen om zijn opleiding te vervolledigen.

In 2018 verhuisde Espace Masolo van Masina naar Ndjili. Ook op deze nieuwe locatie hielp Music Fund bij de inrichting van het nieuwe atelier en gaven we een voortgezette vorming aan Lyve Mando Mengi en aan zijn studenten.

www.espacemasolo.org

Institut National des Arts (Kinshasa)

Het INA is een Hogeschool voor kunst, waaronder muziek. Er studeren ongeveer 1.500 studenten. In het verleden speelde het INA een belangrijke rol in Afrika: studenten uit heel Congo, uit de buurlanden, maar ook van verder weg zoals Zuid-Afrika kwamen er studeren. Door de instabiliteit in het land en het  gebrek aan middelen is INA deze leidende positie kwijt gespeeld. Music Fund en het INA werken sinds 2007 samen. Music Fund heeft  niet alleen instrumenten geschonken aan het INA, maar ook verschillende reparateurs van blaasinstrumenten, piano’s en gitaren opgeleid. Tegenwoordig zijn de contacten tussen het INA en Music Fund minder hecht.

Ndaro Culture (Bukavu)

Ndaro Culture is een culturele vereniging die ijvert voor het welzijn van kunstenaars (met name in de oost-Congo) en voor de re-integratie van kinderen in moeilijkheden, bijvoorbeeld ex-kindsoldaten. Al sinds 2010 wordt hiervoor onder andere ook muziek gebruikt. Oost-Congo wordt al sinds 1997 geteisterd door conflicten en de stad Bukavu en zijn omgeving zijn hiervan niet gespaard gebleven.

Thomas Lusango en zijn medewerkers stichtten met Ndaro waarschijnlijk het eerste culturele centrum in Bukavu, een stad van bijna 2 miljoen mensen. Er worden verschillende cursussen aangeboden, waar je verschillende instrumenten kan leren bespelen.

Ndaro Culture richt zich vooral op een kwetsbaar publiek: straatkinderen, voormalige kindsoldaten, kinderen van gezinnen met een zeer bescheiden inkomen. In Ndaro kunnen zij leren van gevestigde musici, hoewel Bukavu en het hele oosten van het land veel minder “verwend” is dan bijvoorbeeld Kinshasa als het gaat om toegang tot instrumenten.

In 2017 startten Music Fund en Ndaro Culture hebben een samenwerkingsproject voor drie jaar met de steun van de Congolese Trust Merchant Bank en het Institut Français van Bukavu. Twee ervaren reparateurs (waaronder Lyve Mando Mengi uit Kinshasa) gaven een eerste opleiding over het onderhoud van gitaren en blaasinstrumenten en een eerste zending  van 180 instrumenten (waaronder piano’s, violen, blaasinstrumenten) arriveerde bij Ndaro.

In 2018 breidt Music Fund dit project verder uit door 4 opleidingen te organiseren: een missie voor een gitaarbouwer en een cellobouwer, een tweede missie voor Lyve Mando Mengi (herstel blaasinstrumenten) en een missie voor Serge Tabu, pianostemmer uit Kinshasa.

Music Fund hoopt op deze manier dit project verder uit te kunnen diepen en haar werk uit te kunnen breiden naar het hele Grote Meren gebied. De ambitie is om de opleidingen ook open te stellen voor kunstenaars uit Uvira en Goma.  Op die wijze zou Bukavu kunnen uitgroeien tot het centrum voor instrumentenherstel van de regio (Rwanda en Burundi inclusief).

Hier vind je het laatste nieuws van Music Fund in Bukavu (in het Frans).

Foto’s en Video’s

Beta Mbonda-c Olivier Marie
Espace Masolo-Toine Thys
Bukavu-Ndaro