België

Steun aan jonge muzikanten in België

Voor veel mensen betekent de aankoop van een instrument een niet te onderschatten financiële drempel om muziek te kunnen spelen. Daar wil Music Fund graag iets aan doen. We stellen dus met veel plezier onze instrumenten ter beschikking van organisaties die muziekprojecten ontwikkelen voor kinderen, adolescenten of volwassenen met een kwetsbare socio-economische achtergrond.

Een paar voorbeelden:

  • The Sound of Home, een initiatief van het Klarafestival en SOS Kinderdorpen, gaf in het academiejaar 2017-2018 een 100-tal jonge vluchtelingen tussen 8 en 25 jaar de kans om een muziekinstrument te leren bespelen, of verder op te nemen als ze dit in hun land van herkomst al deden. Dit gebeurde in een muziekacademie in de buurt van hun verblijfcentrum. Via The Sound of Home werd hun inschrijvingsgeld én de huur van een instrument betaald. Music Fund stelde 15 gitaren ter beschikking van dit project.
  • Music Fund leende al heel wat instrumenten uit aan verschillende  opvangcentra van het Rode Kruis. Bijvoorbeeld aan het Rode Kruiscentrum Carda in Bierset. Carda vangt asielzoekers op die kampen met psychische problemen. Music Fund leende hen verschillende gitaren en een piano.
  • Ook met de Centrale in Gent werken we al een aantal jaar samen. De Centrale is een muziekcentrum dat de klemtoon legt op de diversiteit van de stedelijke bevolking. Music Fund stelde zeven violen ter beschikking van de projecten van Shalan Alhamwy. Shalan is een klassiek geschoold muzikant, opgeleid aan het conservatorium van Damascus. Een aantal jaar geleden vluchtte hij naar België. De komende jaren wil hij verschillende muziekproducties op poten zetten in De Centrale en les geven aan jongeren die niet over een eigen instrument beschikken.

Meer informatie? Of heb je een project en wil je met Music Fund samenwerken? Contacteer ons!

Gitaren bouwen in de gevangenis van Marche-en-Famenne

Een instrument bouwen vraagt concentratie, rust, geduld en discipline. Wij geloven dit nauwkeurig werk in combinatie met de interactie met de andere deelnemers en de lesgever een positief effect heeft op gedetineerden en onder andere hun sociale vaardigheden versterkt.

Daarom heeft Music Fund al een aantal workshops en zomerstages georganiseerd in de gevangenis. Ondertussen hebben we er zelfs een ateliers voor het bouwen van ukeleles ingericht. Het enthousiasme en de motivatie van de deelnemers was zo groot dat we in 2017 18 een sessie gitaarbouw georganiseerd hebben.

Foto’s en video’s

sstock Jemelle
GetImage16