Instrument Repair Channel NL

Instrument Repair Channel

Music Fund streeft er naar om de autonomie van de verschillende partnerprojecten te versterken en wil de uitwisseling van knowhow tussen de landen van het Zuiden bevorderen. Daarom werd in juni 2020 – in samenwerking met de Amerikaanse vereniging BLUME Haiti – gestart met de productie en verspreiding van tutorials over het herstellen van instrumenten. Het doel: ontwikkelen van online leermiddelen van hoge kwaliteit die voor iedereen toegankelijk zijn.

Garfield Hylaris alias “Tchoupy” (Cap-Haïtien) en Hérold Jean-Pierre (CPMIRS, Port-au-Prince) zijn twee technici van de muziekschool Cemuchca opgeleid door Music Fund. Zij zullen twee keer per maand video’s voorstellen over het herstellen van strijk -en blaasinstrumenten. Het programma van deze video’s, gezamenlijk ontwikkeld door Tchoupy, Hérold en Europese gitaarbouwers, is bedoeld om vooruitstrevend te zijn en aangepast aan de realiteit ter plaatse (waar heel vaak gespecialiseerde tools ontbreken). Het behandelt verschillende onderwerpen, zoals het vervaardigen van gereedschappen met de beperkte beschikbare middelen, de basisprincipes voor herstel en onderhoud van instrumenten, of meer specifieke tips en tricks met betrekking tot de verschillende types en families van instrumenten.

Videos

Strijkinstrumenten
Video #1: Het onderhoud van de viool
(Taal: frans)
Blaasinstrumenten
Video #1: Een schroevendraaier maken
(Taal: frans)

Technici

Hérold Jean-Pierre, blaasinstrumentenreparateur
(CPMIRS, Port-au-Prince)

Na in 2016 en 2018 twee trainingen te hebben gevolgd in het repareren van blaasinstrumenten in Cap-Haitien, wordt Hérold Jean-Pierre in 2019 uitgenodigd om in België een twee maanden durende opfriscursus te volgen in de herstelateliers van Music Fund in Marche-en-Famenne, van Dairbau (Gourdinne) en van Marc Paeleman (Zwalm). Datzelfde jaar richtte hij zijn eigen atelier op in Port-au-Prince, de CPMIRS (Cemuchca Port-au-Prince Music Instrument Repair Shop), waarbij Music Fund een handje toesteekt voor de uitrusting. Hérold is gepassioneerd door vioolbouw en specialiseert zich ook – als autodidact – in het herstellen van Strijkinstrumenten. Hij is muziekleraar in de Cemuchca-afdeling in Port-au-Prince.

Tchoupy, vioolbouwer (Cemuchca, Cap-Haïtien)

Garfield Hylaris, a.k.a. “Tchoupy” volgde verschillende professionele trainingen bij Luisa Campagnolo in Cremona, Italië – hét Mekka van de vioolbouw in Europa. Hij is de luthier van  Cemuchca (dat over een volledig uitgerust atelier beschikt) en staat in voor onderhoud en herstel van de instrumenten van de school, traint leerlingen en bouwt zijn eigen violen. Hij is bovendien multi-instrumentalist (viool, contrabas, saxofoon, trompet), geeft les in muziek en dirigeert ook de Cemuchca brassband – en orkest.

Partners

Cemuchca

CEMUCHCA

Cemuchca (Cercle de Musiciens Chrétiens Capois) werd opgericht in 2004 op initiatief van voormalige leden van een muzikaal ensemble uit de stad Cap-Haitien. Het is een van de grootste muziekinstituten van Haïti. Naast de thuisbasis in Cap-Haitien, bestaat het uit acht bijhuizen verspreid in het noorden en het zuiden van het land (met name in de steden Limbe, Milot, Port-au-Prince, in de regio Nippes en aan de Île de la Gonâve) en ongeveer 350 vaste studenten van vijf jaar en ouder, van alle rangen en standen, van wie er 250 deelnemen aan jaarlijkse zomercursussen. De school biedt een gediversifieerde muzikale opleiding (strijkinstrumenten, piano, fanfare, muziektheorie, enz.), en omvat een orkest van 30 muzikanten.

BLUME Haiti

BLUME Haiti

De Amerikaanse vereniging BLUME Haiti, in 2012 opgericht door cellist Janet Anthony, ondersteunt meer dan 40 muziekscholen verspreid over het hele Haïtiaanse grondgebied (inclusief Cemuchca). Via diverse en uiteenlopende activiteiten probeert de organisatie een professioneel netwerk in de muziekopleiding in Haïti te ontwikkelen. Daarnaast probeert BLUME de toegang tot kwalitatief muziekonderwijs te verbreden, versterkt de middelen en infrastructuur van haar partnerprojecten en moedigt nationale en lokale initiatieven aan die een aanzienlijke artistieke, culturele en educatieve impact hebben. Zo staat BLUME aan de basis van de zomerkampen die elk jaar bijna 350 muzikanten uit het hele land samenbrengen. Bovendien is BLUME de drijvende kracht achter het Haitian Orchestra Institute, waardoor meer dan 100 van de meest bekwame muzikanten en docenten van Haïti intensieve orkest- en instrumentale training kregen van de muzikanten van het Utah Symphony Orchestra (MOTUS) en hun muzikaal leider, Thierry Fischer.